Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malí a střední podnikatelé, zapomeňte na čtyři miliardy dotací!

Ministerstvo průmyslu a obchodu má prý pro nás, malé a střední podnikatele, čtyři miliardy korun na dotace. Jenže podmínky pro podávání žádostí jsou nastaveny tak, že si většina z nás k těmto penězům – lidově řečeno – nečuchne.

Tyhle 4 000 000 000 (v číselném vyjádření to vypadá ještě lépe:) jsou připraveny pro dotační výzvu programu Aplikace v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Měly by pomoci k udržení a rozvoji výzkumných a vývojových aktivit. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) avizovalo, že výzvu vyhlásí 22. července.

Je to dlouho očekávaný a zcela zásadní nástroj udržení a rozvoje výzkumných a vývojových aktivit, obzvláště v současné nelehké době, poznamenané následky pandemie COVID, energetickou krizí, vysokou inflací a válkou na Ukrajině.

Programový dokument OP TAK proto také jasně říká, že z pohledu české ekonomiky je hlavním cílem tohoto operačního programu zvýšení přidané hodnoty a produktivity českých podniků, zejména těch malých a středních. MPO však nastavilo podmínky čerpání těchto dotací způsobem, který malé a střední firmy ve skutečnosti diskriminuje.

Aktuální výzva totiž stanovuje minimální požadovanou dotaci ve výši pěti milionů korun, což přibližně odpovídá celkovým nákladům projektu ve výši 10 mil. Kč. V předchozích výzvách byla ale minimální dotace nastavena ve výši dvou milionů korun, což odpovídalo celkovým nákladům projektu ve výši cca čtyř milionů.

Z reakcí zejména malých, ale i středních podniků, se kterými se jako předseda představenstva AMSP ČR setkávám, je zřejmé, že pro většinu z nich bude v současné době mimořádně komplikované připravit a úspěšně realizovat projekt s celkovými náklady dosahujícími desetimilionové nebo i vyšší hodnoty.

Je evidentní, že většina malých podniků nebude schopna tuto podmínku splnit a budou tak z výzvy eliminovány. Přitom platí, že kvalita výzkumného a vývojového projektu není dána výší nákladů, respektive i ‚malé projekty‘ mohou přinášet vysoce kvalitní řešení. Malí a střední podnikatelé se tak nemohou ubránit dojmu, že výzva je připravena pouze pro několik velkých projektů.

Protože za ně „kopu“, sedl jsem a napsal panu ministrovi dopis. Požádal jsem ho o přehodnocení tohoto atributu nadcházející výzvy programu Aplikace, alespoň pro malé a střední podniky. Vysvětlil jsem mu, že tímto krokem lze zajistit udržení inovační konkurenceschopnosti malých a středních podniků v České republice, které jsou současnými okolnostmi velmi tvrdě zasaženy.

Zkusíte hádat, co mi úřad odpověděl? Ano, úřad, pan ministr byl zřejmě zaneprázdněn, tak pověřil svého náměstka Mariana Piechu. A ten mi to vysvětlil: Hranice prý byla nastavena s cílem podpořit větší a technologicky náročnější projekty a motivovat žadatele ke spolupráci s veřejným sektorem. S žádostmi o podporu projektů s dotací do pěti milionů si máme počkat na připravovanou výzvu Partnerství znalostního transferu. Na parametrech té současné se nic měnit nebude. Howg, domluvil jsem, řekl by na tomto místě indiánský náčelník.

Kdyby to nebyla ekonomická realita, mohlo by to skutečně vypadat jako rodokaps. Tak nám tedy pomáhej Manitou, když od státu nejspíš neuvidíme ani korunu.

Autor: Josef Jaroš | středa 27.7.2022 10:35 | karma článku: 14,15 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Josef Jaroš

Filip Pertold a jeho pohádka o zlých živnostnících

Vyrojili se nám v posledních dnech různí slovutní nezaujatí ekonomové, kteří nadšeně hájí záměr zvýšit odvody živnostníkům, přičemž pouze jinými slovy volí argumentaci exposlance ČSSD Mládka o živnostnících-parazitech.

2.3.2023 v 9:26 | Karma: 22,34 | Přečteno: 489x | Diskuse| Ekonomika

Josef Jaroš

Zvýšení odvodů živnostníků rozpočet nezachrání. Hodně jich ale může otrávit

O snížení schodku státního rozpočtu se vláda Petra Fialy chce pokusit snížením výdajů a zvýšením příjmů. V médiích se začínají objevovat informace o jednotlivých opatřeních. Jedním z nich má být zvýšení sociálních odvodů OSVČ.

24.2.2023 v 12:27 | Karma: 7,16 | Přečteno: 126x

Josef Jaroš

Stále víc živnostníků to „balí“. Co potřebují k přežití ti zbývající?

Tržby v maloobchodu klesaly do loňského listopadu už sedm měsíců v řadě. V porovnání s říjnem 2022 sice pokles zpomalil z 10 % na 8,7 %, ale pokles tržeb – především za nepotravinářské zboží – pokračoval.

30.1.2023 v 11:00 | Karma: 22,22 | Přečteno: 646x | Ekonomika

Josef Jaroš

Čeká nás Rok udržení podnikání. Název hlavního projektu AMSP ČR mluví sám za sebe

Čeká nás pokles ekonomiky. Jinými slovy recese. Spolu s dalšími zástupci podnikatelských svazů jsem si to vyslechl přímo od členů bankovní rady České národní banky, jejíhož jednání jsme se tento týden zúčastnili.

23.11.2022 v 16:09 | Karma: 6,81 | Přečteno: 162x | Ekonomika

Josef Jaroš

Německo dostihneme těžko. Zase nás o kus předběhlo

České firmy to v mezinárodní konkurenci nemají lehké. Přesto se dovedou prosadit. I když to zní banálně, zásluhu na tom mají „zlaté ruce“, ale také neotřelé nápady a odvaha.

13.10.2022 v 13:38 | Karma: 19,08 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 356x
Dvě desetiletí se pohybuji v podnikatelském prostředí, zakládal jsem poradenskou skupinu PKF Apogeo. Od roku 2021 jsem předsedou představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Prakticky denně se setkávám s informacemi, které si zaslouží komentář. Většinou se o něj podělím jen se svými nejbližšími spolupracovníky. Někdy to ale nestačí.

Seznam rubrik