Filip Pertold a jeho pohádka o zlých živnostnících

2. 03. 2023 9:26:03
Vyrojili se nám v posledních dnech různí slovutní nezaujatí ekonomové, kteří nadšeně hájí záměr zvýšit odvody živnostníkům, přičemž pouze jinými slovy volí argumentaci exposlance ČSSD Mládka o živnostnících-parazitech.

Oni nezávislí ekonomové jsou v médiích cudně představováni jako tu ekonom významné banky, onde jako badatel toho či onoho institutu. Jen v tichosti (či vůbec) se objeví informace, že jde o poradce ministrů či přímo předsedy vlády, která se snaží díry v rozpočtu látat dalším znechucením živnostníků. Od pravicové vlády geniální počin.

Osobně pana Filipa Pertolda neznám, ale prý bádá v oboru aplikované mikroekonomie a radí ministru práce a sociálních věcí. Doufám, že je také zručný kutil. Jestli totiž pan ministr dá na jeho doporučení, bude se jim to oběma zatraceně hodit. A nejen jim.

Filip Pertold tento týden poskytl portálu Seznam Zprávy rozhovor, ve kterém vybrousil oblíbenou argumentaci všech populistů, co se čas od času snaží získávat body řečmi o zlých živnostnících parazitujících v rámci důchodového systému na nebohých zaměstnancích.

Co s tím? Samozřejmě naložit „ičařům“, jak se živnostníkům také někdy říká, vyšší odvody. A nejlépe to podpoříme tím, když začneme porovnávat dvě zcela nesrovnatelné (a samozřejmě pro ekonomiku důležité) skupiny, tedy zaměstnance a OSVČ. Skvělá zpráva pro všechny, kdo ještě nešli vrátit živnostenský list kvůli povinným datovým schránkám, úžasný argument pro každého, kdo by chtěl zkusit „dělat na sebe“ a také za sebe nést zodpovědnost

Většina živnostníků si podle Pertolda platí jen minimální pojistné na důchod. „Vyměřené důchody OSVČ s minimálními odvody jsou kolem 12 tisíc korun,“ připomíná. To jsou prý jen o něco málo nižší důchody, než mají zaměstnanci.

Redakce ale v článku zároveň upozorňuje také na propočty ekonomky a premiérovy poradkyně Heleny Horské, podle kterých odvedou OSVČ zhruba 56 až 63 procent toho, co při stejném základu daně zaplatí na odvodech zaměstnanci a jejich zaměstnavatel. (Zde si povšimněme již vcelku úsměvného slučování odvodů zaměstnance a zaměstnavatele/podnikatele, jen proto, aby z propočtu OSVČ vyšel co nejhůře).

Čemuž živnostenský důchod vlastně odpovídá, vzhledem k tomu, že celostátní průměr se momentálně blíží 20 tisícům a po letní valorizaci – ať už debata o ní dopadne jakkoli – tuto hranici překročí.

Živnostníci se ovšem na důchod ze státní kasy nespoléhají, na stáří se zajišťují více způsoby. Takže pak většinou nepotřebují dávky v hmotné nouzi nebo příspěvky na bydlení, jako do té doby nevěděli, co je nemocenská. K čemu by jim taky byla, když by si ji museli prvních 14 dnů platit sami?

Tak jako tak už teď je často prakticky nemožné sehnat dobrého řemeslníka. Až se na svou živnost kvůli radám pana Pertolda uvedeným do praxe vykašlou i ti zbývající, bude určitě fajn umět si vlastnoručně spravit kapající kohoutek nebo vyčistit ucpaný odpad. Co si ale počnou ti, kdo šikovné ruce nemají?

Třeba se jim podaří přemluvit některého bývalého živnostníka, aby tu práci přeci jen vzal. Zaplatit mu ovšem budou muset pěkně v hotovosti, z ruky do ruky a „bez papíru“. Že z toho stát a jeho důchodový systém nebude mít nic je jasné.

Autor: Josef Jaroš | čtvrtek 2.3.2023 9:26 | karma článku: 22.34 | přečteno: 488x

Další články blogera

Josef Jaroš

Zvýšení odvodů živnostníků rozpočet nezachrání. Hodně jich ale může otrávit

O snížení schodku státního rozpočtu se vláda Petra Fialy chce pokusit snížením výdajů a zvýšením příjmů. V médiích se začínají objevovat informace o jednotlivých opatřeních. Jedním z nich má být zvýšení sociálních odvodů OSVČ.

24.2.2023 v 12:27 | Karma článku: 7.16 | Přečteno: 126 |

Josef Jaroš

Stále víc živnostníků to „balí“. Co potřebují k přežití ti zbývající?

Tržby v maloobchodu klesaly do loňského listopadu už sedm měsíců v řadě. V porovnání s říjnem 2022 sice pokles zpomalil z 10 % na 8,7 %, ale pokles tržeb – především za nepotravinářské zboží – pokračoval.

30.1.2023 v 11:00 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 645 |

Josef Jaroš

Čeká nás Rok udržení podnikání. Název hlavního projektu AMSP ČR mluví sám za sebe

Čeká nás pokles ekonomiky. Jinými slovy recese. Spolu s dalšími zástupci podnikatelských svazů jsem si to vyslechl přímo od členů bankovní rady České národní banky, jejíhož jednání jsme se tento týden zúčastnili.

23.11.2022 v 16:09 | Karma článku: 6.81 | Přečteno: 162 |

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1578 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 356

Dvě desetiletí se pohybuji v podnikatelském prostředí, zakládal jsem poradenskou skupinu PKF Apogeo. Od roku 2021 jsem předsedou představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Prakticky denně se setkávám s informacemi, které si zaslouží komentář. Většinou se o něj podělím jen se svými nejbližšími spolupracovníky. Někdy to ale nestačí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...