Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Jako živnostník zaměstnávající lidi musím konstatovat, že mnoho živnostníků v mém okolí po ukončení živnosti má velmi nízký důchod a v posledních krizových letech i přes majetek chodí žádat o dávky, protože mají nízký důchod. Dávkami je ve skutečnosti důchod dorovnáván.

Podle společenské smlouvy bychom měli akceptovat, že nám stát umožňuje platit nízké odvody a to znamená, že se musíme zajistit na stáří sami. Bohužel to ale tak není a budí to oprávněný pocit nespravedlnosti.

0 0
možnosti
Foto

J37a81n 18Š39i11k

2. 3. 2023 10:41

Píšete, že živnostníci se zajišťují na důchod sami. No, mám z okolí zkušenosti výrazně jiné, ale pokud to máte něčím doloženo, tak by to tak bylo dobře. Jinak nevěřím, že živnosťáky se vrací kvůli datovým schránkám. Spíše za tím vidím zvyšování nájmů a energií. Na jednu stranu všichni křičíme, že chceme digitální státní správu a na druhé straně, když se nás to nějak má dotknout zase křičíme? Vzpomeňme na ministra Vojtěcha, který prosazoval e-neschopenky a e-recepty a kolik kolem toho bylo řevu, jak doktoři píšou na strojích, jak to nebude fungovat a kolik to má chyb. A dneska? Nemusíte k lékaři pro léky, s neschopenkou nemusíte lítat tam a zpátky, atd.. Nevím o tom, že by na to nadávali pacienti nebo sestry či doktoři. Tak proč zase uhýbat před něčím, co se v budoucnu může ukázat jako pozitivní? Není za tím spíše nechuť ke změnám? Udělat něco navíc, co ocením až v budoucnu? Hezký den

1 0
možnosti
JZ

Ke změnám není důvod, OSVČ dobře vědí, jak na tom budou, pokud se budou spoléhat jenom na povinné odvody na sociálním pojištění. Bídně! Takže buď si navýší odvody na sociálním pojištění nebo se zajistí jiným způsobem.

2 0
možnosti
Foto

Navýšit odvody je nesmysl, protože by musli platit neskutečnou raketu aby to bylo poznat. Takže B je správně.

1 0
možnosti
OD

Proč opět zužujete OSVČ na instalatéry? Co právníci, lékaři, IT specialisté a další spousty lidí, kteří fungují v tomto systému?

Proč tu neustále kutálíme ten nesmysl, že každý živnostník je chudák, který bojuje o přežití?

Kvůli datovkám odevzdali papíry ti, kdo se bojí úřadu a i když měli oprávnění, nepodnikali.

Pokud mi vyšší pojistné zajistí průměrný český důchod místo téhle almužny, pak nevidím problém. Pokud ovšem doplatím 60% navíc a stát mi nakonec dá jen tu almužnu, pak raději nebudu platit nic a poradím si s tím sám.

3 0
možnosti
Foto

Tak nějak mi z Vašeho článku vychází, že mám vzít za vděk špatným řemeslníkem s minimálními odvody. Ale o tom je ... sehnat OSVČ řemeslníka, který nejen že odvede kvalitní práci, ale dokonce u toho i přemýšlí a nezpůsobí dodatečné škody, je skoro nemožné. Takže nesehnat žádného by mohlo vyjít i levněji ;)

1 1
možnosti
Foto

Kde se píše o tom, že ten kdo platí minimální odvody je špatný řemeslník? Vy toho o podnikání asi moc nevíte, že?

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 356x
Dvě desetiletí se pohybuji v podnikatelském prostředí, zakládal jsem poradenskou skupinu PKF Apogeo. Od roku 2021 jsem předsedou představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Prakticky denně se setkávám s informacemi, které si zaslouží komentář. Většinou se o něj podělím jen se svými nejbližšími spolupracovníky. Někdy to ale nestačí.

Seznam rubrik